Wij hebben hieronder voor u op een rijtje gezet wat de verschillen tussen de drie meest gedronken bubbels champagne, prosecco en cava zijn. Het zijn alledrie mousserende wijnen uit verschillende landen. De verschillen zitten in de oorsprong, vinificatiemethode en soms de smaak. Maar welke is dan de beste? Daar komt u achter door ze te proeven!

Champagne - de bekende feestwijn

Vooral de oorsprong is totaal verschillend van de drie mousserende wijnen. Champagne word namelijk enkel geproduceerd in de Champagnestreek in Frankrijk. Mousserende wijnen die in deze streek zijn geproduceerd mogen alleen de naam ‘champagne’ dragen. Vaak bestaat de samenstelling van champagne uit de volgende druiven; pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Champagnes worden ingedeeld in zoetwaardes. Daarmee word aangegeven hoeveel suiker er is gebruikt in de champagne. De soorten van uiterst droog naar zoet zijn: Brut Nature: heel erg droog, er is geen suiker toegevoegd Extra brut: extra droog, er is minder dan 2 gram suiker per liter toegevoegd Brut: droog Sec: iets minder droog dan brut Demi-sec: half droge bubbels, vanwege het hoge suikergehalte past deze goed bij desserts Doux: zeer zoete champagne met een suikergehalte van meer dan 50 gram per liter Onderin vindt u een handig overzicht met de zoetwaardes die per soort gebruikt zijn.

 Cava - mousserend Spaans

In tegenstelling tot champagne kan cava overal in Spanje gemaakt worden. De manier van produceren van cava is zo goed als hetzelfde als die van champagne. De verdeling van extra droog naar zoet is ook ongeveer hetzelfde. Een belangrijk verschil met champagne is de prijs! Cava is goedkoper dan champagne en is voor veel mensen een mooi alternatief voor champagne.

Prosecco - Italiaans bubbelen

De naam van deze wijn is hetzelfde als de druivensoort die hier grotendeels voor gebruikt wordt. Prosecco is de meest fruitige versie van de 3 mousserende wijnen en kan worden onderverdeeld in 3 soorten namelijk: -          Tranquilo: Bevat geen bubbels -          Frizzante: Semimousserend -          Spumante: Parelt langdurig Vergeleken met champagne en cava wordt prosecco heel jong gedronken.

 Hoe lang kunt u bubbels bewaren?

 Champagne

Bij champagne kan dit weleens verschillen per soort of fles. -          Een non-vintage (waar geen jaartal op staat, ook regelmatig aangeduid als Brut) kan in feite net zo lang bewaard worden als de tijd die de champagne gerijpt heeft. Dus als de          fles 3 jaar heeft gerijpt in de kelders, dan kan deze ook 3 jaar bewaard worden. Een gemiddelde non-vintage kunt u het beste drinken nadat u hem niet langer dan een jaar heeft bewaard. -          Een vintage is vaak langer houdbaar dan de non-vintage versies, omdat de druiven van een hogere kwaliteit zijn. Goede vintages kunnen onder goede omstandigheden tot wel 5 jaar bewaard worden. -          Prestige Cuvée champagnes kunnen, mits de juiste methodes zijn gebruikt, tot wel 15 jaar bewaard worden. Dit komt door de hoge kwaliteit druiven en het ontbreken van de vaak        ’mindere’ druif Pinot Meunier. Voor al deze manieren van bewaren geldt dat de fles op een koele constante temperatuur (10-12 graden), donkere plek en horizontaal bewaard wordt.

Cava

Cava heeft een veel kortere houdbaarheid dan echte champagne. Vanaf het moment dat Cava gedégorgeerd is en opnieuw wordt gekurkt, wordt geadviseerd Cava het beste te drinken binnen 30 à 48 maanden. Dit hangt wel af van het soort Cava. Algemeen gezien kan gesteld worden: hoe langer het rijpingsproces in de fles, hoe langer de houdbaarheid

Prosecco

Prosecco is geen wijn om te bewaren. Dus mocht u nog een fles hebben staan van vorig jaar Oud & Nieuw, dan deze zo snel mogelijk de koelkast en opdrinken. Mocht de prosecco wat vreemd ruiken, dan is de prosecco helaas niet goed meer en kunt u deze het beste weggooien.