Chardonnay wijnen behoren tot de bekendste van de wereld. Een lekkere witte wijn met smaken die gaan van fris en fruitig tot vol gerijpt en boterzacht. Hieronder de belangrijkste weetjes over deze wijnen.

Oorsprong

Oorspronkelijk komen de wijnen uit het dorpje Chardonnay in de Bourgogne. De wijnen uit de Bourgogne zijn beroemd over de hele wereld. Denk aan wijnen als Chablis, Meursault en Montrachet. Ook in de Champagne worden al heel lang Chardonnay druiven gebruikt. Zo is de Blancs de Blancs Champagne een Champagne gemaakt van 100% Chardonnay druiven.

Populaire landen

Chardonnay wijnen worden over de hele wereld gemaakt. Dit komt doordat de druif zich makkelijk aanpast aan klimaat en bodem. De populairste landen/ streken zijn naast Frankrijk: Californië, Zuid Afrika, Chili en Italië.

Soorten Chardonnay

De Chardonnay wijnen gaan van fris en fruitig, tot rijke volle wijnen en tot en volle op Eikenhout gerijpte wijnen met veel boter en vanille smaken.

Wordt de wijn gemaakt zonder rijping op hout dan is de wijn fris en fruitig. Sommige van deze wijnen rijpen enige maanden Sur Lie, zoals Costa di Bussia Langhe Chardonnay, en worden hierdoor rijke, vollere wijnen. Lies zijn de natuurlijke resten in de wijn, ten gevolge van het neerslaan van gist. De druif is heel geschikt voor de rijping in Eikenhouten vaten waardoor een rijke, volle wijn ontstaat met vanille en karamel smaken. Hoe langer gerijpt op Eikenhout des te krachtiger de wijn over het algemeen.

Smaak van Chardonnay

De smaak verschilt, naast de verschillen in het maken van de wijn, door het land waar de wijn vandaan komt. In koelere landen hebben de wijnen de smaak van groene appel. In landen met een mild klimaat krijgt de wijn de smaak van Meloen. In warme landen smaakt de wijn naar exotische vruchten zoals ananas, banaan en mango.

Op welke temperatuur drink je Chardonnay

Deze wijnen kun het het beste gekoeld drinken op een temperatuur tussen de 9 en 12 graden Celsius. De koeling hang sterk van het type wijn. Drink je een wijn die niet op hout gerijpt is koel de wijn dan 3 uur in de koelkast en drink hem op ongeveer 9 graden Celsius. Is de wijn op hout gerijpt dan kun je de wijn het beste ongeveer anderhalf uur in de koelkast leggen zodat je de wijn serveert op 12 graden Celsius.

Tip: je kunt de mate van koelen ook afleiden van het alcoholpercentage van een witte wijn. Bij een laag alcoholpercentage (6-8%) koelen tot 6-8 graden Celsius. Bij een alcohol percentage tussen de  8 en 10% koelen tot 9-10 graden Celsius en bij een percentage boven de 10% koelen tot 11-12 graden Celsius.

Wat eet je bij Chardonnay wijnen

Wijnen gemaakt van de Chardonnay druif zijn lekker bij de borrel en passen goed bij schaal- en schelpdieren, visgerechten, wit vlees en gevogelte (kip en kalkoen). Hoe langer de wijn houtrijping heeft gehad, en dus krachtiger is, hoe beter deze past bij vleesgerechten met vettige sauzen. Tenslotte is deze wijn ook lekker bij Franse kazen zoals Camembert en Brie.