Dit recept is een heerlijke combinatie tussen zeeduivel, paddestoelen, gekonfijte aardappelen en mosterdzaad jus. Gezond en ontzettend lekker met veel smaak, een aanrader! Combineer dit gerecht met een Verdejo wijn. Wij hebben gekozen voor de combinatie met de Menade Nosso Verdejo van Sanz.

Dit gerecht is afkomstig van Thirty5ive Wine & Food Bar uit Amsterdam. Mocht u dit gerecht daar willen eten, dan bent u van harte welkom van woensdag tot maandag vanaf 17:00 uur op Javaplein 35. Onder begeleiding van een ervaren sommelier kunt u bijpassende wijnen proeven.

 

Benodigdheden (4 personen):

- 4 zeeduivelfilets a 150 gr

- Pak Guanciate (varkenswangspek) (500 gr)

- Zilveruitjes

Gekonfijte aardappels:

- 6  roseval aardappels

- 6 teentjes knoflook

- 750 ml olijfolie

- 1.5 el grof zeezout

- 3 takjes rozemarijn

Gepekelde paddestoelen

- 500 gr kastanjechampignons,

- 1 el verse tijmblaadjes,

- een flinke lik mosterd,

- 2 theelepels honing,

- een beetje citroenrasp, citroensap,

- 2 tenen geperste knoflook,

- 5 eetlepels zonnebloemolie of maisolie,

- 1 scheutje sesamolie,

- peper en zout naar smaak

Mosterdzaad jus:

2 dl vleesfond

3 eetlepels cognac,

1 theelepel Dijonmosterd,

75 g boter of margarine

½ eetlepel limburgse mosterd (Gulpener),

 

 Bereidingswijze:

1. Gepekelde paddestoelen

Was de paddestoelen, snijd de grotere doormidden en laat ze drogen. Maak van alle andere ingrediënten een dikke, lobbige marinade en roer de paddestoelen daar goed doorheen. Zet de paddestoelen in een platte schaal in de koelkast om te marineren, minstens 1 uur. Zo nu en dan even husselen.

2. Gegrilde gekonfijte aardappels

Verwarm de oven voor op 80 °C. Snijd de aardappels in plakjes van circa 1 centimeter dik. Pel en halveer knoflook. Verwarm de olijfolie met de knoflook, het zout en de rozemarijn tot maximaal 90 °C. Schep de aardappels in de olijfolie. Giet vervolgens in een ovenschaal. Zet in de oven en laat 30 minuten konfijten. Haal de aardappels uit de olie. Verwarm de grillpan en gril de gekonfijte aardappels circa 1 minuut per kant tot ze een mooi raster motief krijgen.

3. Snijd de guanciate in kleine stukjes en verdeel deze over de gerechten

4.

In steelpan fond, cognac en Dijonmosterd op hoog vuur in ca. 10 minuten inkoken tot ca. 1 ½ dl. intussen in pan 50 g boter verhitten.

Bakvet afgieten en ingekookte fond in pan schenken. Aanbaksel losroeren en ca. ½ minuut op hoog vuur koken. Van vuur af limburgse mosterd en rest van boter door jus roeren (eventueel 1 eetlepel water extra doorroeren). Verdeel de saus over de zeeduivelfilets nadat deze gegrild zijn

5. Verwarm een grillpan voor en bak de zeeduivel deze in 4-5 minuten gaar. Keren na ongeveer 2-2,5 minuut.

6. Verdeel de gegrilde zeeduivel, paddestoelen, gekonfijte aardappelen en mosterdzaad jus over de borden.

Menade Nosso Verdejo

Menade Nosso 2015 is een frisse en ongekend volle biologische Verdejo. De smaak is droog, fris en fruitig. Een 100% natuurlijke wijn zonder enige toevoegingen.

Erg geschikt voor bij salades, vis en niet al te pittige Aziatische gerechten.

Drink deze witte wijn op een temperatuur van 10-12°C.

Goldschild Riesling Trocken