Lamsburger met Harissa en Rosario Carmenere werd ons aangeraden door een kennis en na het eenmaal geprobeerd te hebben zijn wij een grote fan geworden. Eenvoudig klaar te maken, lekker pittig en uitermate geschikt voor een snelle lekkere lunch. Alles kun je vooraf klaar maken, dus de lunch staat binnen een kwartiertje op tafel. Combineer dit gerecht met de wijn Rosario Carmenere, een zachte volle wijn uit Chili.

lamsburger met Botalcura Carmenere

Benodigdheden ( 4 personen):

* 1 pond lamsgehakt;
* 1/2 kopje gekookte witte rijst;
* 1 groot ei losgeklopt;
* 1/2 kopje gehakte koriander;
* zeezout;
* vers gemalen zwarte peper;
* 1/2 kopje extra vergine olijfolie;
* 4 hete groene chilipepers;
* 2 milde groene chilipepers;
* 2 gehakte tomaten;
* feta blokjes;
* 1 teentje knoflook;
* 4 lenteuitjes;
* Libanees brood of naanbrood.

Bereidingswijze:

Je kunt de Harissa vooraf klaar maken en in de koelkast zetten. Doe de hete en milde chilipepers, de lente-uitjes, de knoflook en 1/4 kop gehakte koriander in een keukenmachine. Voeg hierbij 1/4 kopje olijfolie blend het totdat het een ​​dikke puree is. Kruid de Harissa eventueel met wat zout.

Verwarm een grill pan of een grill. Mix het lamsgehakt, het losgeklopte ei, de rijst en de resterende 1/4 kop gehakte koriander in een middelgrote kom. Voeg 1 theelepel zeezout, 1/2 theelepel zwarte peper toe en kneed het vlees zachtjes totdat het goed vermengt is. Maak daarna, met licht bevochtigde handen, 12 burgers van het vlees van ongeveer 1/2 cm dik. Bestrijk de burgers met olijfolie. Grill de lamsburgers op matig vuur en draai ze af en toe totdat ze bruin en gaar zijn, dit duurt ongeveer 6 minuten.

Wikkel de lamsburgers in het warme brood met de gehakte tomaten en feta. Schep er wat van de groene Harissa bovenop en serveer.

Rosario Carmenere

Rosario Carmenere heeft een Intense geur van bessen, rode peper, tabak, koffie en witte chocolade met op de achtergrond wat vanille. Deze wijn heeft een complexe smaak, met mooie zuren en afgeronde tannine structuur.

Deze rode Chileense wijn is heerlijk als begeleider van gegrild varkens- of rundvlees, casserôle, cassoulet of kruidige Marokkaanse schotels.

Serveer deze Carmenère op 18 ºC. De wijn is nu op dronk en nog enkele jaren houdbaar.

Rosario Carmenere