The Stump Jump Shiraz met Coq au vin: de kip wordt met een overdaad aan wijn bereid, waardoor de taaiheid afneemt en de kip heel zacht en smaakvol wordt. Wij hebben gekozen voor de ongebruikelijke combinatie met Shiraz. Dit is echt een aanrader en de is smaak overweldigend, een feestmaal dus!

The Stump Jump Shiraz met Coq au vin

Benodigdheden ( 4 personen):

* 2 kilo kip ( bouten of stukken);

* 125 gram bloem;

* 10 dikke plakken bacon;

* 30 zilveruitjes;

* 250 gram kastanjechampignons;

* 2 teentjes knoflook;

* 1 liter kippenbouillon;

* 1,5 liter rode wijn ( bij voorkeur Shiraz);

* handjes versgehakte peterselie;

* 8 wortelen in dunne plakken gesneden;

* olijfolie;

* zout en peper naar smaak toevoegen;

* gekookte aardappelen of aardappelpuree ( naar eigen keuze).

Bereidingswijze:

In een braadpan met een anti-aanbak laag verhitten we een klontje boter en flink wat olijfolie. De kip, die in het meel/zout/pepermengsel zijn gewenteld, bak je snel goudbruin. De kipdelen bak ik telkens met kleine porties. Zodra alle kip stukken zijn aangebraden verwarm ik olijfolie in een grote braadpan. Bak de bacon aan ( snij wel eerst in dobbelsteentjes). Doe de zilveruitjes, wortelen en de knoflook erbij en laat meebakken.

Doe nu de stukken kip weer terug in de pan en doe de kippenbouillon en de wijn erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het een vijf minuten doorkoken met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat het gerecht 1,5 uur op een zachter vuur inkoken. Schep het vet dat vrijkomt vlak voor het opdienen eraf. Doe de champignons bij het gerecht en laat het met de deksel op de pan nog 15 minuten zachtjes pruttelen.Je kunt de saus eventueel binden met het restant van het meelmengsel.

Wil je nog wat extra smaak in het gerecht brengen, marineer de kip dan 24 uur in de wijn met de wortelen, zilveruitjes en knoflook. Gegarandeerd dat je hier een nog lekker gerecht door krijgt.

The Stump Jump Shiraz met Coq au vin

The Stump Jump Shiraz van de befaamde wijnmakerij d'Arenberg in Australië. Er zijn weinig Australische wijnen met zo'n fantastische prijs-kwaliteitverhouding. The Stump Jump Shiraz heeft een krachtige geur van bramen, kersen, chocolade,specerijen en een hint van mint. De wijn heeft veel smaak maar blijft doordrinkbaar door de frisse en sappige tonen:rijp fruit wisselt af met prum, zwarte bessen en zwarte peper. Door de zachte tannines is dit een geweldige wijn! Serveer deze wijn op een temperatuur tussen de 16-18°C.