Reyneke Chenin Blanc met zalm in roomsaus: deze week een eenvoudig klaar te maken, maar overheerlijk recept. Als je gasten krijgt en niet te veel voorbereiding in de keuken wilt hebben is dit een aanrader. De zalm met roomsaus uit de oven combineert goed met de Reyneke Chenin Blanc, deze biologische wijn uit Zuid Afrika maakt het gerecht compleet.

Reyneke Chenin Blanc met zalm in roomsaus

Benodigdheden ( 4 personen):

* 600 gram zalmfilet;

* 100 gram roomboter voor de zalm;

* 15 gram roomboter voor de saus;

* 1 lente ui;

* 1 wortel;

* 1/2 stengel bleekselderij;

* 1 klein bosje peterselie;

* 1 kopje witte wijn;

* 1 kop visbouillon;

* bloem;

* 1/2 kopje koksroom;

* peper naar smaak toevoegen;

* pasta of gekookte aardappelen ( naar eigen keuze).

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet daarna een ovenschotel in met de helft van de boter. Bedek de bodem van de ovenschaal met fijngehakte peterselie, in kleine stukjes gesneden lente uit, in dunne plakjes gesneden wortel en selderij. Leg de stukken zalm bovenop de groenten en leg de rest van de boter op de zalm. Besprenkel de zalm met de visbouillon en de witte wijn. Zet de ovenschaal in de oven en laat de zalm op een temperatuur van 160 graden zachtjes stoven in de oven. Als de zalm gaar is, haal de zalm dan uit de oven en hou deze warm.

Zeef het kookvocht en verwarm het in een steelpan totdat het voor de helft ingekookt is. Voeg beetje bij beetje de roomboter toe en blijf de saus roeren met een garde. Voeg vervolgens de vloeibare room toe, breng aan de kook en laat al roerend tien minuten koken. Schik daarna de zalm op een serveerschaal en serveer deze met gekookte aardappelen of pasta en de saus.

Reyneke Chenin Blanc

Reyneke Chenin Blanc is een wijn afkomstig van bio-dynamische wijnbouw: geen gebruik van pesticiden, herbiciden noch chemische meststoffen. Deze witte wijn uit False Bay, Zuid Afrika is een prachtige complete wijn met aroma's van fruit zoals appel, peer maar ook stro en honing zijn te ontdekken. Vol en rijk in de mond met een filmend mondgevoel en een perfecte zuurgraad die mooi in balans zijn. De wijn combineert goed met rijke visgerechten, kalfsvlees en kaas.
Serveer deze wijn op een temperatuur van 8-10°C. Deze wijn heeft van Harold Hamersma een 8,5 gekregen en van Robert Parker 93 punten, hetgeen borg staat voor een fantastische wijn.