Het voorjaar is er heel even geweest en nu is het helaas weer druilerig weer. Onze Marokkaanse relaties wezen ons op dit recept, wat goed past bij een dag als vandaag. Een heerlijke lamsschotel met Abrikozen en Pruimen, daarbij serveren we couscous en we drinken er een lekker glas Tarani Malbec bij.

tarani malbec met lamsschotel

Benodigdheden:

* 1 dl droge witte wijn

* sap en rasp van 1 sinaasappel

* 1 1/2 groentebouillontablet

* 4 el olijfolie

* 4-6 sjalotjes, gepeld

* 1/2 zakje saffraan

* 1 kg lamsvlees in grote blokjes

* 1 tl ketoembar

* 1 tl djinten

* 1/2 tl chilipoeder

* 1 kaneelstokje

* 2 teentjes knoflook, gepeld

* 200 g gedroogde abrikozen

* 200 g gedroogde pruimen zonder pit

* 2 el sesamzaad

* 2 el amandelschaafsel

* 1 dl slagroom, licht geklopt

* 2 el koriander, fijngesneden

* zout

* peper

Wij vinden het altijd erg lekker om er iets meer Pruimen en Abrikozen in te doen.

Bereidingswijze:

Breng de wijn, sinaasappelsap en -rasp, de bouillontabletten en 5 dl water zachtjes aan de kook. Verhit de olie in een braadpan en bak de sjalotjes en saffraan ca. 2 min. op zacht vuur. Voeg het vlees toe en roerbak op hoog vuur rondom bruin. Voeg ketoembar, djinten, chilipoeder, kaneelstokje, knoflook, abrikozen en het wijn-bouillonmengsel toe. Stoof het lamsvlees met het deksel op de pan in 1-1 1/4 uur bijna gaar. Schep het af en toe om. Neem het vlees uit de pan en verwijder het kaneelstokje. Schenk het stoofvocht met de sjalot, knoflook en abrikozen in een mengbeker of hoge kom en pureer het tot het een glad mengsel is. Voeg het lamsvlees en pruimen toe en stoof nog ca. 15 min. tot het vlees gaar is. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Rooster intussen het sesamzaad en de amandelen al omscheppend in een droge koekenpan goudbruin. Schep de lamsschotel in een warme schaal en schenk de slagroom erover. Beestrooi het gerecht met sesamzaad, geschaafde amandelen en koriander.

Tarani Malbec

Deze wijn is het Franse antwoord op de Malbec wijnen uit Argentinië! De wijn heeft een zwoele neus met rijpe pruimen, kersen jam en zoete kruiden. Rijpe, licht zoete aanzet, fijne zuren en tannines, veel sappig donker fruit. Warme en lange afdronk. In 2012 heeft deze wijn de Medaille d'Or gewonnen en is verkozen tot "Beste huiswijn" Score: 8+ (08-09-2012) in het Parool door Harold Hamersma.