Lamsbout uit de oven met Chateau Fongiras Medoc, voor als het Kerst diner echt een feest moet zijn. Makkelijk klaar te maken en echt geweldig! Combineer dit gerecht met gebakken aardappeltjes, een frisse salade en wat Turks brood. Als wijn suggereren wij de Château Fongiras Médoc, een mooie Médoc die bovendien betaalbaar is.

Lambout uit de oven met Château Fongiras Médoc

Benodigdheden ( 4 personen):

* Lamsbout van ongeveer 2,5 kg, iets lichter mag ook;

* 1 of 2 theelepels piment;

* 1 of 2 theelepels oregano;

* 1 of 2 theelepels gemalen komijn;

* 6 grote tenen knoflook;

* 4 eetlepels honing;

* een scheut sojasaus;

* 1 of 2 theelepels saffraanpoeder;

* Zout en peper naar smaak toevoegen.

Voorbereiding

Je maakt inkepingen in de bout of neemt de spies en prikt zoveel mogelijk in de lamsbout het liefst door en door. Je schenkt een scheutje olie over de lamsbout en wrijft hem goed in. Je kunt de knoflook persen en hem goed inwrijven ermee of je snijdt de knoflook grof en vult hiermee de inkepingen. Nadat je dat gedaan hebt neem je van elke kruiden ongeveer 1 klein eetlepeltje. Je moet hier vooral op je gevoel afgaan, zelf gebruiken wij altijd iets meer kruiden. Je smeert de kruiden goed over de bout en het is belangrijk dat de
kruiden ook in de inkepingen doordringen.

Als je dat allemaal hebt gedaan verwarm je de honing samen met de soja saus (niet koken). Je legt de Lamsbout in de braadslee en giet hierover de honing met sojasaus. Bedek de lamsbout met zilverfolie en leg hem voor 24 uur in de koeling en probeer hem om de 8 uur even te draaien.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de lamsbout in het midden van de oven. Het eerste uur laat je de zilver folie zitten maar wel om het half uur draaien. Daarna haal je de folie eraf en en smelt de boter in een pannetje en blus de bout hiermee om het kwartier mee af. Je kunt het ook afblussen met de sappen van de lamsbout. In totaal gaart de
lamsbout 2,5 uur in de oven.

Combineer deze geweldige lamsbout met gebakken aardappeltjes en een lekkere frisse salade, zoals de tomaten salade die wij eerder op ons blog hebben gezet. Het is aan te raden om ook wat Turks brood op tafel te zetten.

Chateau Fongiras Medoc

Château Fongiras Médoc is een rode wijn uit Ordonnac (nabij Potensac) in de Bordeaux.

De wijn is donkerrood van kleur. In de geur zeer complex met zwart fruit van bramen en cassis, maar ook kruidige elementen zoals kaneel en fijne hout tonen. Intens en vlezig van smaak met een lange afdronk. Heerlijk in combinatie met lamsvlees.

Serveer deze wijn op een temperatuur van 18°C. Het is aan te raden deze wijn van tevoren te decanteren. Deze mooie rode wijn is nu op dronk en nog enkele jaren houdbaar.

chateau fongiras medoc