Verse uiensoep met Grüner Veltliner, een heerlijk voorgerecht tijdens het Kerst diner: het is eenvoudig klaar te maken en je begint de avond goed met deze soep. Het is de lichte versie van de traditionele Franse uiensoep. Wij vinden hem geweldig, zeker in combinatie met de Grüner Veltliner van Krems! Grüner Veltliner met verse uiensoep

Benodigdheden ( 4 personen):

* 1 eetlepel extra vergine olijfolie; * 1 eetlepel extra vergine olijfolie; * 2 hele grote uien , gehalveerd en in dunne plakjes gesneden; * zeezout; * 1/4 kop droge witte wijn; * 1 eetlepel sojasaus; * 6 kopjes runderbouillon; * Vier stukjes stokbrood ( zelf serveren wij er altijd wat extra stukjes stokbrood met Gruyère bij); * 1/4 kop vers geraspte Gruyère.

Bereidingswijze:

Verhit de olie In een grote braadpan. Voeg de uien toe en bak deze op een matig vuur, af en toe roeren , tot de uien zijn verwelkt en net beginnen te bruinen. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Voeg een flinke snuf zout toe en bak de uien op matig laag vuur , af en toe roeren , totdat de uien zacht en gouden , 25 tot 30 minuten . Voeg de wijn en sojasaus toe en kook alles op een matig vuur , schraap eventuele gebruinde stukjes van onderaf , ongeveer 3 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook . Matig het vuur, af en toe roeren , totdat de bouillon goed van smaak is, ongeveer 10 minuten. Breng de soep op smaak met zout. Verwarm ondertussen de grill . Schik het stokbrood op een bakplaat en strooi boven elk stuk 1 eetlepel van de Gruyère kaas. Doe het stikbrood ongeveer 6 in de oven tot de kaas gesmolten is en net beginnen te bruinen, ongeveer 2 minuten. Schep de soep in kommen en het stokbrood met de kaas erin.

Grüner Veltliner met verse uiensoep

De Winzer Krems, opgericht in 1938, vormen met hun 1480 aangesloten leden en bijna 1000 hectare wijngaarden een van de grootste coöperaties in Oostenrijk. Krems Grüner Veltliner 2012 heeft een bleek gele kleur. De wijn heeft een frisse geur van groene appels en wit fruit. De smaak is sappig met frisse zuren, abrikozen en appels. Deze Oostenrijkse wijn is een prima aperitief, maar ook een goede begeleider van lichte visgerechten en salades. Serveer deze wijn op een temperatuur tussen 8 - 10 graden.