De gedachte aan het voorjaar is vervangen door harde wind, sneeuw en gevoelstemperaturen tot min 15. Echt een weekend voor een stevige warme schotel met daarbij een volle en krachtige rode wijn. Wij hebben deze week gekozen voor een traditionele Ierse stoofschotel. Dit gerecht combineren wij met een exclusief voor Voordeelwijnen door de Spaanse wijnmaker Vinas del Vero gebottelde Bolturina Garnacha Reserva uit 2006. Een volle, intense en kruidige wijn afkomstig van wijnstokken van de Garnacha druif die tussen de 50 - 120 jaar oud zijn.

Bolturina Garnacha Reserva 2006 met Irish Stew

Benodigdheden ( 4 personen):

* 1 kilo aardappels

* 3 grote uien

* 3 winterpenen

* 30 gram boten

* 1 kilo lamsvlees ( stoofvlees)

* 100 gram ontbijtspek

* 0,5 liter vleesbouillion

* 0,25 liter slagroom

* 500 gram doperwten ( optioneel)

* 1 eetlepel Worchestersaus

* 2 laurierblaadjes

* 1 takje bleekselderij

* 1 takje rozemarijn

* 1 tomaat

Bereidingswijze:

Beboter een grote diepe ovenschotel. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vul de schaal om en om met de helft van de geschilde en in plakken gesneden aardappels, het lamsvlees, de rest van de aardappels, blokjes spek, grof gesnipperde ui, winterpeen en eventueel de doperwten als je dat lekker vindt. Meng de bouillon met de slagroom en voeg zout, peper en Worcestersaus toe naar smaak. Schenk de bouillon over het aardappel - lamsvlees mengsel in de schaal. Leg de laurierblaadjes, bladselderij en peterselie erop. Dek de schaal af en zet deze in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het gerecht in ca. 2 1/2 uur gaar worden. Garneer het gerecht met een takje rozemarijn en een paar plakjes tomaat.

Bolturina Garnacha Reserva 2006

Een zeer donkere intense topwijn van Vinas del Vero met een volle smaak. De oude wijnstokken hebben een lage, maar hoog kwalitatieve druivenopbrengst. De druiven worden zeer rijp met de hand geplukt en rijpen tien maanden in Franse eikenhouten vaten. Elders kost een fles Bolturina € 113,95, bij Voordeelwijnen slechts € 9,95.

bolturina garnacha reserva 2006 somontano