Deze tapenade van zwarte olijven, vijgen en munt is onze favoriet. Heerlijk om samen aan het eind van dag een lekker glas wijn te drinken met deze heerlijke tapenade op een terras of met de voeten in het zand aan het strand. De wijn die hier erg lekker bij smaakt is Sycamore Lane Zinfandel 2010 van Napa Cellar of de met een Medaille D'or bekroonde Tarani Malbec.

Tapenade van zwarte olijven

Benodigdheden Tapenade van zwarte olijven, vijgen en munt:

* 3/4 kop ontpitte zwarte olijven
* 3/4 kop ontpitte Kalamata (paarse) olijven
* 6 kleine gedroogde vijgen, grof gehakt ( als je van iets zoeter houdt doe er dan wat meer vijgen in)
* 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
* 2 kleine teentjes knoflook, geperst
* 1/4 kop vol muntblaadjes
* 4 ansjovisfilets
* 1/4 kopje extra vergine olijfolie

Voor ons was dit voldoende gekruid, maar je kan gerust wat zout en vers peper toevoegen.

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een blender/ keukenmachine en laat de machine draaien totdat de tapenade enigszins dik is. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Doe de tapenade in een kom, dek af en koel totdat deze koud is. Serveer met vers stokbrood en een goed glas wijn en geniet er samen van op een terras of gewoon met de voeten in het zand op het strand.

Aanbevolen wijn:

Tarani Malbec: deze wijn is het Franse antwoord op de Malbec wijnen uit Argentinië! Deze wijn heeft een zwoele neus met rijpe pruimen, kersen jam en zoete kruiden. Rijpe, licht zoete aanzet, fijne zuren en tannines, veel sappig donker fruit. Warme en lange afdronk. Een echte genietwijn. In 2012 heeft deze wijn de Medaille d'Or gewonnen en is verkozen tot "Beste huiswijn" Score: 8+ (08-09-2012) in het Parool door Harold Hamersma.

Recept van: Jacques Pépin, kooklegende