Costa di Bussia wijnen uit Piëmonte

In 1874 kocht Luigi Arnulfo een boerderij in Monforte d'Alba met de naam Costa di Bussia. Hier begon de start van een bijzonder wijnhuis. Door de jaren heen bewees Luigi Arnulfo dat hij een meester was in het maken van schitterende kwaliteitswijnen. Zijn specialiteit waren wijnen die goed kunnen ouderen. In zeer korte tijd slaagde hij erin om een zeer goede naamsbekendheid te krijgen met deze Costa de Bussia Barolo. Tijdens de oorlogen kwam Luigi Arnulfo helaas te overlijden. Het wijnhuis kwam hiermee stil te liggen. Gelukkig werd er in 1988 nieuw leven geblazen in Costa di Bussia door de twee jongeren Guido en Paolo Sartirano. Door groot respect voor traditie, moedige beslissingen en vakmanschap zijn er nog steeds geweldige wijnen uit de kelders van Costa di Bussia.

Piëmonte

Costa di Bussia

De kwaliteitswijnen uit Piëmonte zijn vaak nog redelijk traditioneel gemaakt en vrij klassiek van stijl, met frisse zuren, mooie fruitigheid, soms met tannines en vaak een licht bittertje. Dat Piemonte zulke goede wijnen produceert komt door een combinatie van ligging, klimaat en bodem. Dankzij de temperende invloed van de zee en de Alpen heerst er een gematigd warm klimaat dat niet te droog is. Dankzij de hoogteligging van de heuvels koelt het in de zomer ’s nachts ook nog goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Door de zuidelijke ligging is het in Piëmonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen. Dankzij het gunstige klimaat, de glooiende heuvels en de vaak mineraalrijke, kalkrijke bodem zijn de omstandigheden in Piëmonte optimaal voor het maken van goede wijnen.

De wijngaarden

Een goede wijn komt tot leven in de wijngaard, dankzij de bodemkenmerken, de blootstelling aan de zon en het weer. Uiteraard worden deze natuurlijke factoren verhoogd uit de handen van de wijnmakers die weten hoe deze kwaliteiten te verbeteren. Het gebied bekend als Bussia is een "cru" erkend voor de wijnproductie, met name voor Barolo. Deze kleigrond is in feite rijk aan mineralen die worden overgedragen van wijnstokken naar druiven en uiteindelijk naar wijn, waardoor ze in structuur en complexiteit worden verheven. De flessen die elk jaar in Costa di Bussia worden geproduceerd, worden uitsluitend verkregen door de 11 hectare wijngaarden die de kelder omhelzen. De onderstaande kaart is een partitie van de wijnstokken die momenteel worden verbouwd en het is verbazingwekkend hoe elk portie eigen klimaat- en bodem kenmerken heeft.


Costa di Bussia wijnen

Costa di Bussia maakt geweldige wijnen, waarvan de overgrote meerderheid rood, maar ook een prachtige Langhe Chardonnay wordt er gemaakt. Hieronder een overzicht.

 Langhe Chardonnay D.O.C.

Costa di Bussia Langhe Chardonnay D.O.C. is zacht en intens met exotische smaken van banaan, mango en abrikoos. Lange mooie afdronk. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo Langhe Chardonnay D.O.C is gemaakt van 100% Chardonnay druiven. De wijn heeft 6 maanden Sur Lie gerijpt en daarna in de fles.

Dolcetto d'Alba D.O.C.

Costa di Bussia Dolcetto d'Alba D.O.C. is diep robijnrood van kleur en smaakt heerlijk met smaken van kersen, bosbes en rode bessen. De wijn is helder en fluweelzacht met een klein bittertje in de afdronk dat uitnodigt om een volgende slok te nemen. Costa di Bussia Dolcetto d’Alba D.O.C is gemaakt van 100% Dolcetto druiven. De wijn heeft 6 maanden in roestvrijstalen tanks gerijpt en daarna in de fles.

Barbera d'Alba D.O.C.

Costa di Bussia Barbera d'Alba D.O.C. is een klassieke Barbera d'Alba met een mooie robijnrode kleur. De wijn is delicaat en zeer aangenaam en soepel van smaak met smaken van wilde aardbeien en wat kruidigheid. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo Barbera d'Alba is gemaakt van 100% Barbera druiven die rijpen in in kleine Franse Eikenhouten vaten.

Barbera d'Alba Campo del Gatto

Costa di Bussia Barbera d'Alba D.O.C. Vigna Campo del Gatto heeft een diepe robijnrode kleur en smaakt naar rood fruit zoals kersen, bosbessen en wilde bessen. Daarnaast heeft de wijn ook wat kruidigheid en een hele lange fluweelzachte afdronk. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo Barbera d'Alba D.O.C. Vigna Campo del Gatto is gemaakt van 100% Barbera druiven. De wijn heeft minimaal 18 maanden gerijpt in 500 liter Franse Eikenhouten vaten.

Langhe Nebbiolo Arcaplà D.O.C.

Costa di Bussia Langhe Nebbiolo Arcaplà D.O.C. is robijnrood van kleur en intens en delicaat van smaak. Heerlijke aanwezigheid van vanille en kruiden samen met smaken van rode bessen. Je proeft zoete, fluweelachtige tannines en een zijdeachtige afdronk. Costa di Bussia Langhe Nebbiolo Arcaplà D.O.C is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De wijn heeft gerijpt in kleine Franse Eikenhouten en daarna in de fles.

Barolo Campo dei Buoi D.O.C.G.

Costa di Bussia Barolo Campo dei Buoi D.O.C.G. is rond en zacht met smaken van rijp rood fruit, vanille en specerijen. Lange goed gebalanceerde afdronk die zacht maar ook kruidig is. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo Barolo Campo dei Buoi is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De wijn heeft minimaal 30 maanden gerijpt in 5000 liter Sloveense Eikenhouten vaten en daarna geruime tijd in de fles.

Barolo Bussia Riserva D.O.C.G.

Costa di Bussia Barolo Bussia Riserva D.O.C.G. vult vanaf de eerste slok de mond met de uitstekende concentratie van fijne en zoete tannines zonder agressief te zijn. Geweldige volle en lange nasmaak, typisch voor een grote wijn. Costa di Bussia Tenuta Arnulfo Barolo Bussia Riserva is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De wijn heeft minimaal 36 maanden gerijpt in 5000 liter Sloveense Eikenhouten vaten en daarna geruime tijd in de fles.