In deze blog leggen wij meer uit over de herkomst van NIUS Verdejo Sauvignon Blanc uit Rueda in Spanje. Het wijngebied Rueda is de zuidelijkste DO van het oude Castilla en ligt 165 km ten noordwesten van Madrid in het hart van Castilla y Leon aan de oevers van de Duero (in Portugal Douro geheten) die bij Porto in de zee uitmondt.

Rueda is in opkomst gekomen door Emile Peynaud, een Franse professor uit Bordeaux. Hij onderzocht de omstandigheden van Rueda en adviseerde om de lokale druif Verdejo meer te gebruiken. Deze druif is perfect aangepast aan de bodem en het micro­klimaat van deze streek.

nius verdejo sauvignon

De mooiste Rueda wijnen zijn gemaakt van een meer dan 80% Verdejo druiven: fris en aromatische (met impressies van rijpe perzik), een goede zuurgraad en een fantastische afdronk. NIUS Verdejo Sauvignon Blanc is een goed voorbeeld van zo'n mooie wijn.

94% van alle wijnen die in Rueda gemaakt worden zijn witte wijnen. De belangrijkste druivenrassen in de streek zijn voor witte wijnen: Verdejo, Sauvignon, Viura en Palomino fino. Voor rode wijnen zijn dit: Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha.

Wijngaarden en klimaat

De druiven voor de NIUS Verdejo Sauvignon wijn zijn afkomstig van gemiddeld 30 jaar oude wijngaarden gelegen bij Nava del Rey op 700 meter hoogte. De bodem bestaat uit zand en stenen, afgezet door de Duero rivier aan de oppervlakte. De ondergrond bestaat uit kalk en klei die het nodige vocht vasthoudt waarmee de plant zich voedt tijdens de droge zomermaanden. Gelimiteerde groei zorgt ervoor dat de productie niet boven de 45hl/ha uitkomt.

 

De hoeveelheid neerslag heeft veel invloed op het succes van de oogst. Meestal regent het in de lente en de herfst, maar gemiddeld eens in de tien jaar valt er een heel jaar lang geen druppel regen, waardoor een groot deel van de oogst mislukt.

NIUS Verdejo Sauvignon blanc maken

Een paar druppels van de ene wijn, een centiliter van de andere. Door eindeloos te experimenteren en te proeven heeft NIUS samen met de Spaanse wijnmaakster Pilar Garcia een wijn gemaakt uit de allerbeste Verdejo en Sauvignon blanc druiven: NIUS Rueda Verdejo Sauvignon Blanc. NIUS Verdejo Sauvignon Blanc is een hele frisse, zachte wijn vol fruit en citrus smaken. Een lekkere droge witte wijn uit Rueda.

nius verdejo sauvignon blanc

De trossen worden ’s nachts geplukt en direct gekoeld naar de bodega vervoerd. Vervolgens weken de schillen met het sap op tank voor de overdracht van smaak en aroma stoffen gedurende 12 uur onder gecontroleerde temperatuur van 7-8˚C. De most wordt geperst, waarna de gecontroleerde vergisting in rvs tanks volgt gedurende 18 dagen. Om de wijn van wijnsteenzuur te ontdoen, wordt de wijn gekoeld tot -2˚C gedurende 10 dagen, waardoor het zuur in kristallen neerslaat. Voor de afvulling op fles wordt de wijn licht gefiltreerd.