De streek wordt gekenmerkt door vele wijngaarden, prachtige Venetiaanse en Renaissance Villa`s en enkele Romaanse kerken die nog intact zijn. Een van de meest karakteristieke symbolen van de Valpolicellastreek zijn de “marogne”; eeuwenoude stenen scheidingsmuren, gemaakt van locale zandstenen die dienen ter afscheiding van de wijngaarden en voor het maken van terrassen op het heuvelachtige landschap.

Ripasso en Amarone: overeenkomsten

Ripasso, Amarone en Valpolicella wijnen komen allemaal uit de Valpolicella streek.
ripasso en amarone uitgelegd
De streek wordt gekenmerkt door vele wijngaarden, prachtige Venetiaanse en Renaissance Villa`s en enkele Romaanse kerken die nog intact zijn. Een van de meest karakteristieke symbolen van de Valpolicellastreek zijn de “marogne”; eeuwenoude stenen scheidingsmuren, gemaakt van locale zandstenen die dienen ter afscheiding van de wijngaarden en voor het maken van terrassen op het heuvelachtige landschap.

De wijnen uit de Valpolicella treek worden gemaakt van een mix van de druivensoorten Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara. De manier waarop de wijnen gemaakt worden bepaalt het verschil in smaak, concentratie, alcoholpercentage en benaming.

Valpolicella wijnen

De Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. De wijn wordt gemaakt van een mix van de druiven Corvina, Corvinone, Rondinella of Molinara.

Amarone wijnen

Voor het maken van de Amarone gebruikt men de methode apassimento ( het drogen van de druiven). De druiven worden na het oogsten ongeveer 4 maanden gedroogd in een speciale ruimte met gecontroleerde luchtcirculatie. Hierdoor verliezen de druiven 25%-40% van hun vocht en hebben zij een hoge concentratie suiker. Hierna worden de druiven voorzichtig geperst en rijpt de wijn een aantal jaren in Eikenhouten vaten. Na het filteren en bottelen van de wijn rijpt zij nog gemiddeld 6 maanden op de fles voordat de wijn gedronken mag worden.

ripasso en amarone

Ripasso en Ripasso Superiore

Van de beste Valpolicella wijn wordt Ripasso gemaakt tijdens de tweede gisting van de wijn. Tijdens deze gisting wordt de Valpolicella wijn door de gedroogde druivenschillen en stelen van de Amarone (overgebleven na het maken van de Amarone wijn) heen gepompt waardoor de wijn extra concentratie meekrijgt. Een Ripasso Superiore betekent dat de wijn na de tweede gisting ook nog enige tijd, gemiddeld een jaar, gerijpt heeft in Eikenhouten vaten.

Direct Valpolicella wijnen bestellen?

bestel direct Ripasso en Amarone