Dit recept van Sylvia Fountaine is een onze aanrader voor de Paasdagen! Porcupine Ridge Syrah, een mooie Syrah van de beroemde wijnmaker Boekenhoutskloof uit Zuid Afrika, in combinatie met een heerlijke lamsbout uit de oven met munt gremolata.

Lamsbout met Munt Gremolata en Porcupine Ridge Syrah

Benodigdheden ( 4-6 personen):

* 1,5 - 2 kg lamsbout; * ½-¾ theelepel zeezout en gemalen peper; * 1 kopje met een mengsel van verse thijm, rozemarijn en salie; * 2 takjes verse peterselie (gesneden); * 10 teentjes knoflook; * 1 tl citroenschil; * 5 tl olijfolie.

Benodigdheden Munt Gremolata

* 5 el olijfolie; * 1,5 el fijngesneden muntblaadjes; * 1 el fijngesneden Italiaanse peterselie; * 1 tl citroensap; * 1 tl citroenschil; * 1 tl fijngesneden kappertjes; * 1 geperst teentje knoflook; * 2 tl fijngesneden ui of sjalot; * zout indien nodig.

Benodigdheden geroosterde groenten

* 350 gram roseval aardappelen * 1 gesneden selderij * 600 gr regenboog wortelmix * 1 gesneden rode ui * 1,5 teen gesneden knoflook * olijfolie * zout en peper naar smaak toevoegen.

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220°C. 1. Het maken van het kruidenpasta. Meng de drie hartige kruiden salie, rozemarijn en tijm, gemengd in een keukenmachine met platte peterselie, knoflook en olijfolie. Het geheel hoeft niet glad te worden in de keukenmachine. 2. Zorg ervoor dat de lamsbout op kamertemperatuur is. Snijd de lamsbouten zo door midden dat je ze open kan leggen en dat de bouten daarna zo plat mogelijk is gemaakt. Dit kan je doen met bijvoorbeeld een deegroller. Strooi daarna het zout en de peper over de bouten. 3. Smeer de kruidenpasta over de binnenkant van de opengesneden lamsbouten. Houdt genoeg over om die te gebruiken voor de buitenkant. 4. Wikkel de lamsbout in keukentouw met ruimtes van ongeveer 2 cm tussen het touw. Smeer daarna de rest van de kruidenpasta op de lamsbout. 5. Snijd nu de groenten om grove stukken en verdeel deze evenredig in de ovenschaal. Zodra alle groenten zijn gesneden en verdeeld in de ovenschaal, voeg dan peper en zout toe naar smaak. Plaats daarna de lamsbout boven op de groenten in de ovenschaal. 6. Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 220°C voor 15 min. Verlaag daarna de temperatuur naar 160°C en laat de lamsbout verder garen voor minimaal 50 minuten en maximaal 90 minuten. Na 50 minuten zal de lamsbout rare gebakken zijn. Zorg ervoor dat u de ovendeur niet te vaak opendoet, zo kan het vlees op dezelfde temperatuur doorgaren. Zodra u de lamsbout uit de oven haalt, leg het vlees dan nog 15-20 minuten in aluminiumfolie om te laten rusten. 7. In de tussentijd kunt u de Mint Gremolata maken. Combineer alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine en mix deze door elkaar tot het een mooi geheel wordt. 8. Snijd het vlees in mooie dunne plakken en serveer met de geroosterde groenten en de gremolata.

Porcupine Ridge Syrah

Porcupine Ridge Syrah 2013 smaakt naar zwart fruit verpakt in een zachte tannine structuur van gedoseerd houtgebruik. De afdronkh is lang en verleidelijk. Combineer deze wijn met lamsvlees of met rood vlees. Serveer deze wijn op 16-18°C. Nu voor € 8,95 per fles! Porcupine Ridge Syrah