Afgelopen weekend hebben wij met ons gezin een recept van de vermaarde chef kok Andrew Zimmern uit de Verenigde Staten uitgeprobeerd. Wij waren verrast door de smaken die dit gezonde gerecht in zich had. Wat een heerlijke maaltijd was dit! Het genieten werd vergroot door de wijn waarmee wij het gecombineerd hebben: Domaine du Pré Baron Touraine Gamay. Een frisse fruitige wijn die goed past bij gevogelte. Wij raden je deze wijn-spijs combinatie van harte aan!

recept_kip_ratatouille

Benodigdheden ( 4 personen):

Voor de bereiding van de Kip:

* 8 kippendijen met vel;

* 1/4 kop gehakte ui;

* 1 eetlepel vers citroensap;

* 1 eetlepel verse tijm;

* 1 eetlepel verse rozemarijn;

* 2 eetlepels olijfolie;

* 1/2 theelepel cayennepeper;

* 1 eetlepel zeezout.

Voor de bereiding van de ratatouille:

* 1/2 middelgrote aubergine, in blokjes gesneden (2 kopjes);

* 1 theelepel zeezout;

* 1/4 kopje extra vergine olijfolie;

* 1 middelgrote courgette, in blokjes gesneden;

* 1 middelgrote gele pompoen, in blokjes gesneden;

* 1 middelgrote gele ui, in blokjes gesneden;

* 1/2 rode paprika, in blokjes gesneden;

* 2 teentjes knoflook, klein gesneden

* 3 eetlepels gesneden knoflook;

* 2 takjes basilicum;

* 3 takjes oregano;

* 1/2 kop droge witte wijn;

* 3 tomaten, in blokjes (2 kopjes);

* 1 kopje tomatenpuree;

* Versgemalen peper.

Bereidingswijze:

Voor de bereiding van de kip verwarm je de oven voor op 200°C. Meng de kip in een grote kom met alle overige ingrediënten. Leg de kip met het vel naar boven op een rooster verdeeld over een omrande bakplaat. Grill de kip gedurende 40 tot 45 minuten, tot de kip goudbruin en gaar is.

Bereid ondertussen de ratatouille. Doe de aubergine met de 1 theelepel zeezout in een vergiet. Laat deze 30 minuten staan. Knijp voorzichtig in de aubergine om de bittere sappen vrij te geven.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan todat deze heet is. Voeg de aubergine toe en roer af en toe, tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3 minuten. Voeg de courgette, gele pompoen, ui, rode peper, knoflook, basilicum en oregano toe en bak op matig vuur, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de wijn, tomaten en tomatenpuree toe en kook tot de groenten gaar zijn en de saus is ingedikt, ongeveer 10 minuten. Doe de kruiden eroverheen en het breng de ratatouille op smaak met zout en peper. Verdeel de ratatouille op een schotel leg de kip er bovenop en serveer.

Domaine du Pré Baron Touraine Gamay

Touraine Gamay is een wijn van 25 jaar oude stokken. Fonkelend paars van kleur is deze wijn met een geurend fruitpalet van frambozen en rode kersen. In de frisse bijna pittige smaak proeven we naast het rode fruit ook zwarte kersen en een hint van aalbes. Deze soepele, frisse smaakstijl is op zijn best licht gekoeld!

Combineer deze wijn met vleeswaren, gegrild rood vlees, gevogelte of geitenkaas.

Serveer deze wijn op een temperatuur van 15-16°C. De wijn is nu op dronk.

Domaine du Pre Baron Gamay