Deze week een simpel, maar geweldig recept: ouderwets gebraden kip uit de oven met zelfgemaakte friet en een frisse salade. Daarbij drinken wij een heerlijke en betaalbare Zuid-Afrikaanse
Viljoensdrift River Grandeur, Chardonnay 2012.

Gebraden kip uit de oven:
Benodigdheden: 1 grote kip (plm. 1200 gr.); 1 grote ui; 6 flinke tenen knoflook; kipkruiden; olie.
Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de ui en de knoflook in redelijk grote stukken. Vul de kip met de helft van de ui en de knoflookstukjes. Strooi flink kipkruiden in de kip en giet er een stevige scheut olie bij. Doe dan de 2e helft van de ui en de knoflook in de buikholte. maak de holte dicht met tandenstokers , satestokje of kookgaren. Bestrooi dan de kip met de kipkruiden en zorg dat het overal zit, smeer het goed uit met je handen. Vet een ovenschaal licht in met boter of margarine of olie. Zet de schaal op de 2e richel van onderen. Bak in 80 minuten gaar. Halverwege de baktijd de kip omdraaien. Je begint met de rug van de kip naar boven. Als je met een metalen pin in de kip steekt moet het vocht wat er uitkomt wit zijn. Laat daarna nog 10 min. onder de hete grill lekker bruinen. (dit is niet nodig als je een combi oven hebt, dan is de kip al bruin genoeg).

Benodigdheden: voor 3 flinke porties: 1 kg grote aardappels (kruimig kokend) ; 1 eetlepel zout; vloeibaar frituurvet.
Bereidingswijze: Schil aardappels, snijd ze in de lengte in plakken en dan in staafjes. Doe in een schaal, voeg zoveel koud water toe tot ze goed onderstaan. Voet zout toe. Laat half uur staan. Zout water trekt vocht uit aardappels, waardoor ze knapperiger worden bij het afbakken. Giet water af, spoel frieten nog een keer. Laat uitlekken in een zeef en dep droog in schone theedoek. Verhit frituurvet in de frituurpan tot 150 graden. Bak frieten in kleine porties ongeveer 5 minuten voor. Laat 30 minuten uitlekken en afkoelen. Verhoog voor afbakken temperatuur naar 180 graden. Bak frieten in kleine porties tot ze knapperig en goudbruin zijn, hooguit 2 minuten. Laat uitlekken in zeef, strooi er zout over. Schud om en serveer heet.

Benodigdheden: 500 g grote zoete tomaten, 1 rode ui, 1 bosje koriander, sap van een 1/2 Citroen, scheutje azijn, scheutje neutrale olijfolie,1 groen chilipepertje ,zout,olijfolie.
Bereidingswijze: Ontvel de tomaten en snij ze met pitten in blokjes van 1 bij 1 cm.
Verwijder zaad en zaadlijsten van pepertje en hak zeer fijn. Hak de koriander fijn, snippet de ui, meng met de tomaten en chili en werk of met olijfolie, citroensap, azijn en een snuifje zout. Voor het serveren door endoor koud laten worden in de koelkast.
Bron: smulweb.nl